Siden lanceringen for 10 år siden er Kinas Belt and Road Initiative (BRI) blevet verdens største låneportefølje til udviklingslande. Investeringerne i disse landes ofte skrøbelige økonomier gav håb om økonomiske opsving. Men mange lande overvurderede de økonomiske effekter fra BRI projekterne, og Kina var samtidig en yderst risikovillig udlåner.
I dag er over halvdelen af BRI landene nødlidende og mange er i gældsspiraler. I stedet for at eftergive gæld tilbyder Kina typisk at rulle lånene eller sale-and-lease back.
Det har fået bl.a. USA til at beskylde Kina for åger samt for at udnytte de nødlidende landes gældsspiraler som løftestang for deres internationale politik (”debt trap diplomacy”).
Hvad er fremtiden for BRI programmet og for BRI landene? Kan problemer hér skubbe for meget til Kinas følsomme finansielle system? Er investering i udviklingslande en ny geopolitisk krumtap?
BRI skal atter gøre Kina til “riget i midten”, …
Da finanskrisens chok ramte amerikanske og europæiske forbrugere i 2008, udløste det et forbrugsdrop på ikke-essentielle varer. Dét ramte Kinas eksportdrevne økonomi brat og hårdt, og væksten i Kinas industrieksport faldt f.eks. fra +20% i Q3 2008 til -20% et halvt år senere, jf. OECD (2011). Landets økonomi var ikke parat til at håndtere så stort et chok, og det førte til pludselig massearbejdsløshed samt ledig fabrikskapacitet på mellem 30% og 80% afhængigt af sektor, jf. Kawai (2012).
Chokket førte til den globalt set mest bemærkelsesværdige redningsplan ovenpå finanskrisen: Kinas massive investeringsstimuli der i dag bl.a. har ført til store strukturelle overkapaciteter på transportinfrastruktur samt på boliger og erhvervsejendomme, jf. Scharling (2023).
I Kina tolkede regeringen finanskrisen som endnu en historisk lektie for landet i at nedbringe sin økonomiske afhængighed af vestlige økonomier; andre lande skulle være mindst lige så afhængige af Kinas økonomi som leverandør af essentielle varer såvel som udlåner…..
Læs den fulde artikel fra Finans Invest (6/2023) nedenfor, eller læs på Finansforeningens hjemmeside.